Prosessi riita-asioissa

13.9.2023

Kaspian Law & Consulting Oy:ltä saat asiantuntevan lakimiehen avustamaan riita-asiassa aina riidan syntymisestä lainvoimaiseen tuomioon tai sovintoon saakka. 

Siviilioikeudellisia asioita eli riita-asioita ovat esimerkiksi vahingonkorvausasiat, asuntokauppa- ja kiinteistöriidat, työsuhderiidat sekä sopimusriidat. Myös avioeroon liittyvät ositusriidat ja perintöriidat ovat siviilioikeudellisia riita-asioita. Riita-asioissa osapuolina ovat yksityishenkilöt ja yritykset ja kyseessä on osapuolten erimielisyyksien ratkaiseminen joko tuomioistuimessa tai sen ulkopuolella. 

Vaikka riita-asioita on hyvin monenlaisia, noudattavat ne pääpiirteittäin samaa prosessia. Tekstissä käydään läpi riita-asian prosessi aina riidan syntymisestä lainvoimaiseen tuomioon saakka.

 

Sovinnollinen ratkaisu

Riita-asioissa pyritään aina ensisijaisesti sovinnolliseen ratkaisuun. Voit olla meihin yhteydessä kun epäilet, että esimerkiksi asuntokaupassa on tapahtunut virhe tai olet oikeutettu vahingonkorvauksiin, niin kokeneet lakimiehemme arvioivat ja antavat yksilöllisen arvion tilanteesta.

Pyrimme aina saavuttamaan sovinnollisen ratkaisun riita-asian vastapuolen kanssa asiakkaamme etua silmällä pitäen kulujen minimoimiseksi ja prosessin nopeuttamiseksi.

 

Vireilletulo

Mikäli asiassa ei saavuteta sovinnollista ratkaisua, on asia laitettava vireille tuomioistuimessa. Riita-asia tulee vireille, kun kantajan haastehakemus saapuu käräjäoikeuden kansliaan. Haastehakemuksessa kantajan, eli riita-asiassa vaatimuksia esittävän osapuolen, tulee ilmoittaa vaatimukset ja niiden perusteet sekä todisteet.

Riita-asioiden ratkaisu kuuluu Kaspian Law & Consulting Oy:n ydinosaamiseen. Asiantuntevat lakimiehemme laativat puolestasi haastehakemuksen ja laittavat asian vireille tuomioistuimessa.

Haastehakemuksen tutkimisen jälkeen käsittelijä antaa haasteen, jossa hän kehottaa vastaajaa määräajassa vastaamaan vaatimuksiin kirjallisesti. Avustamme myös vastaajia riita-asioissa ja lakimiehemme laativat puolestasi kirjallisen vastauksen haasteeseen ja avustavat sovittelussa sekä tuomioistuimissa.

Riita-asian valmistelu tuomioistuimessa

Mikäli haasteeseen ei anneta vastausta määräajassa, ratkaisee tuomioistuin asian yksipuolisella tuomiolla.

Kun vastaaja on antanut vastauksen, käsittelyä jatketaan joko kirjallisessa tai suullisessa valmistelussa, mikäli vastaaja on kieltänyt kanteen. Valmistelussa selvitetään riidan osapuolten vaatimukset ja niiden perusteet, riitaiset seikat, todistelu sekä se, onko edellytyksiä sovinnolle.

Pääkäsittely

Pääkäsittely voidaan pitää joko valmisteluistunnon yhteydessä tai sovittuna ajankohtana, mikäli asia on monimutkainen.

Pääkäsittelyssä käydään läpi valmisteluistunnon lopputulos ja vaatimukset. Osapuolten tulee pääkäsittelyssä tarkemmin perustella vaatimuksensa. Pääkäsittelyssä ei saa esittää todisteita  tai vaatimuksia, joita ei ole aiemmin esitetty, ellei tähän ole pätevää syytä. Vaatimusten jälkeen pääkäsittelyssä käydään läpi sekä kirjalliset todisteet, että henkilötodisteluja annetaan loppulausunnot. Loppulausunnossa kumpikin osapuoli esittää näkemyksen siitä, mihin ratkaisuun asiassa tulisi päätyä. 

Ratkaisu

Pääkäsittelyn jälkeen käräjäoikeuden tuomari antaa asiassa ratkaisun joko heti tai myöhemmin kansliassa.

Kun tuomari on antanut ratkaisun, eli tuomion, riita-asiassa, siihen tyytymätön saa hakea muutosta hovioikeudelta ratkaisuun liitettyjen ohjeiden mukaan.

Mikäli ratkaisuun ei haeta muutosta määräajassa, se tulee lainvoimaiseksi eli lopulliseksi.

 

Voit kääntyä Kaspian Law & Consulting Oy:n puoleen kaikissa riita-asioissa jo ennen varsinaisen riidan syntymistä. Kokeneet lakimiehemme antavat yksilöllisen arvion tilanteesta, sovittelevat riitaa puolestasi sekä tuomioistuimessa että sen ulkopuolella ja edustavat sinua tuomioistuinkäsittelyssä aina lainvoimaiseen tuomioon saakka.

 

 

Kaspian Law & Consulting Oy
Mannerheimintie 12 B, 00100 Helsinki
www.kaspian.fi
Tervetuloa!

 

 

Seuraa meitä somessa

Artikkelit