Rikosoikeudelliset seuraamukset

11.10.2023

Kaspian Law & Consulting Oy:n asiantuntevat lakimiehet auttavat selvittämään tilanteessasi mahdolliset rikosoikeudelliset seuraamukset. 

Vankeus

Vankeuslakia (23.9.2005/767) sovelletaan ehdottoman vankeusrangaistuksen sekä sakon muuntorangaistuksen täytäntöönpanoon. Tarkoituksena on lisätä vangin valmiuksia rikoksettomaan elämäntapaan vahvistamalla vangin elämänhallintaa ja sijoittumista yhteiskuntaan, sekä estää rikosten tekeminen vankeusrangaistuksen aikana. Käytännössä vankeuden sisältö on vapauden menetys tai sen rajoittaminen. Jokaiselle vangille laaditaan yksilöllinen suunnitelma rangaistusajan suorittamista, vapauttamista ja ehdonalaista vapautta varten. Myös se, millaisessa vankilassa rangaistus suoritetaan vaihtelee. Vaihtoehtoina ovat muun muassa suljettu vankila, avolaitos sekä eri valvontatasot. Vankeuden täytäntöönpanon yhtenä ehtona on vankeuden turvallisuus yhteiskuntaa, henkilökuntaa ja vankia kohtaan. 

Yhdyskuntapalvelu

Lakia yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanosta (10.4.2015/400) sovelletaan, kun tuomioistuin on tuominnut yhdyskuntaseuraamuksen täytäntöönpanon joko yhdyskuntapalveluna, valvontarangaistuksena, valvonnalla tehostettuna ehdollisena vankeutena tai nuorisorangaistuksena. Yhdyskuntaseuraamuksen tarkoituksena on tukea tuomittua edistämään tämän sosiaalista selviytymistä sekä vahvistaa tuomitun valmiuksia rikoksettomaan elämään. Yhdyskuntapalvelu suoritetaan ehdottoman vankeusrangaistuksen sijaan ja se voi sisältää 14-240 tuntia valvonnan alaisena tehtävää säännöllistä ja palkatonta työtä. Ehdottoman vankeusrangaistuksen sijaan voidaan rikoksentekijä tuomita myös valvontarangaistukseen, jossa vangitun tulee pysyä kotona tai muussa sovitussa paikassa valvonnan alaisena. 

 

Sakko 

Sakon ja rikesakon määräämisen lain (27.8.2010/754) mukaan yksinkertaisessa ja selvässä asiassa seuraamukseksi voidaan määrätä jokin seuraavista: 

  1. sakkorangaistus rikkomuksesta, josta ei ole säädetty ankarampaa rangaistusta kuin kuutta kuukautta vankeutta tai sakkoa

  2. rikesakko rikkomuksesta, johon rangaistukseksi rikesakko on erikseen lailla säädetty

  3. enintään 1000 euron arvoinen menettämisseuraamus aiempien kohtien rangaistusten ohella 

 

Nuoret rikoksentekijät

Lakia nuoren rikoksesta epäillyn tilanteen selvittämisestä (24.6.2010/633) sovelletaan 1520-vuotiaana tehdystä rikoksesta epäillyn henkilön syyteharkintaa, seuraamuksen määräämistä ja täytäntöönpanoa varten tehtävässä selvityksessä. Tarkoituksena on selvittää nuoren sosiaalinen tilanne ja rikokseen syyllistymiseen vaikuttaneet syyt, sekä arvioida rikokseen syyllistymisen riskiä ja toisaalta edellytyksiä tukea nuorta rikoksettomaan elämään. 

Nuorisorangaistus sen sijaan  on 1517-vuotiaalle rikoksesta tuomitulle vähintään neljästä kuukaudesta enintään yhden vuoden kestävä seuraamus. Nuorisorangaistus sisältää valvontaa ja siihen liitettyjä, nuorille sopivia, sosiaalista toimintakykyä vahvistavia tehtäviä ja ohjelmia sekä niiden yhteydessä annettavaa ohjausta ja tukea. Usein nuorisorangaistus sisältää myös valvottua työelämään ja työskentelyyn perehtymistä. 

 

Sotilaskurinpito 

Laki (28.3.2014/255) sääntelee sotilaskurinpitoa ja rikoksentorjuntaa puolustusvoimissa. Tämä kattaa niin rikosten ennaltaehkäisyn, paljastamisen sekä sotilaskurinpitomenettelyyn kuuluvan rikosten selvittämisen. Edellisen lisäksi laissa säädetään menettelystä sotilaskurinpitoasiassa, määrättävistä seuraamuksista sekä sotilasoikeudenkäynnin aloittamisesta. Sen mukaan kuin rikoslain 6 luvun 1 §:n 4 momentissa säädetään, kurinpitorangaistuksiin sisältyvät varoitus, muistutus, poistumiskielto, ylimääräinen palvelus, kurinpitosakko ja aresti.

 

 

Lähde ja lisää tietoa: 
https://www.edilex.fi/lainsaadanto/luettelo

 

Kaspian Law & Consulting Oy
Mannerheimintie 12 B, 00100 Helsinki
www.kaspian.fi
Tervetuloa!

 

 

Seuraa meitä somessa

Artikkelit