Summaariset riita-asiat

8.11.2023

Kaspian Law & Consulting Oy:n erikoistuneet lakimiehet avustavat niin tavallisten kuin summaaristen riita-asioiden selvittämisessä koko prosessin läpi! 

 

Niin kutsutut tavalliset riita-asiat, joissa osapuolilla on erimielisyyttä jostakin asiasta, ratkaistaan oikeudenkäynnin kautta. Tällöin asia menee normaalin riita-asian prosessin (https://www.kaspian.fi/blog/prosessi-riita-asioissa/) läpi. Summaarisiksi riita-asioiksi taas kutsutaan sellaisia riidattomia asioita, joiden käsittely vaatii vain käräjäoikeuden ratkaisun kirjallisessa menettelyssä. Kirjallisessa menettelyssä tuomari ratkaisee asian hänelle toimitetun kirjallisen aineiston perusteella ja ratkaisu toimitetaan asianomaisille postitse. 

Summaarisiin riita-asioihin kuuluvat riidattomat velkomusasiat, kuten puhelinlaskut, vuokrasaatavat tai kuluttajaluotot sekä rikkoutuneen olosuhteen tai hallinnan palauttamista käsittelevät riidattomat asiat. Summaarisen riita-asian vireillepanoon käräjäoikeuteen riittää tavallista suppeampi haastehakemus, todistelua ei tarvitse ilmoittaa hakemuksessa eikä hakemuksen perustelujen tarvitse olla yhtä yksityiskohtaiset kuin tavallisessa riita-asiassa. Suppean haastehakemusta edellyttää kuitenkin velkojan ilmoitus siitä, ettei asia hänen ymmärryksensä mukaan ole riitainen. Summaarisen haastehakemuksen voi yksityishenkilö omaa asiaansa koskien toimittaa paperisena, oikeushallinnon sähköisen asiointipalvelun välityksellä tai sähköpostitse liitetiedostona. 

Mikäli suppeana haastehakemuksena vireille tullut asia riitautuukin, siirretään asia tavalliseen riita-asioiden prosessiin. 

 

 

Lähteet: https://oikeus.fi/tuomioistuimet/fi/index/asiat/riita-asiat/summaarinenriita-asia.html
https://www.minilex.fi/a/summaarinen-menettely-eli-t%C3%A4ysimittaista-oikeudenk%C3%A4ynti%C3%A4-suppeampi-ja-nopeampi-tutkinta
https://www.minilex.fi/a/kirjallinen-menettely-rikosprosessissa

 

Kaspian Law & Consulting Oy
Mannerheimintie 12 B, 00100 Helsinki
www.kaspian.fi
Tervetuloa!

 

 

Seuraa meitä somessa

Artikkelit