Perimysjärjestys

17.9.2021

Kaspian Law & Consulting Oy:n lakimiestä Elle Fribergiä haastateltiin Iltasanomiin huoltajuuskiistoihin liittyvissä asioissa oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin kanssa.

Artikkelissa puhutaan huoltajuuskiistoista sekä lasten vieraannuttamisesta toisesta vanhemmasta ilmiönä, jolle tulisi keksiä jokin ratkaisu, jolla vieraannuttamista voitaisiin vähentää.

Koko haastattelun voit lukea seuraavasta linkistä:

Lue Artikkeli

Kun lapsen vanhempien parisuhde purkautuu, tulee eteen tilanne, jossa on päätettävä, miten vanhempi, joka ei enää asu samassa ruokakunnassa, tapaa lasta. Usein erotilanteissa vanhemmat sopivat keskenään lapsen asumiseen, huoltoon ja tapaamiseen liittyvissä asioissa. Myös monissa riitaisissakin tilanteissa vanhemmat saavat sovittua asiat ilman tuomioistuinmenettelyä. Ennen kuin huoltajuuskiista-asia menee oikeudessa varsinaiseen pääkäsittelyyn, pyritään vanhempien välillä neuvotteluratkaisuun sovitteluistunnoissa.

Sillä vanhemmalla, joka on ollut lähivanhempi, on usein kuitenkin etulyöntiasema mikäli asia etenee tuomioistuimen ratkaistavaksi. Valtaosassa tapauksia äidit ovat usein lähivanhempia, jonka takia äidit ovatkin vahvoilla tuomioistuimeen etenevissä tapauksissa. Lähivanhemmuusriidoissa tulisi kuitenkin ottaa huomioon se fakta, että nykyään myös isät ovat aiempaa valmiimpia ottamaan vastuuta lasten kasvatuksesta.

Lapsella on aina vahvat oikeudet tavata myös etävanhempaa, ja vanhempien tulee keskinäisessä yhteisymmärrryksessä pyrkiä siihen, että lapsen tapaamisoikeus molempiin vanhempiin toteutuu. Kuitenkin, jos vanhempien välit ovat tulehtuneet on nykyään melko helppoa vieraannuttaa lasta toisesta vanhemmasta. Jos toinen vanhempi ei tuo lasta sovittuna aikana sovittuun vaihtopaikkaan, on viranomaisten keinot puuttua asiaan melko vähäiset, sillä viranomaisella tai millään muullakaan taholla ei ole oikeutta käydä hakemassa lasta väkisin pois vaikka tapaamisista olisi kirjallisesti sovittu.

Meillä Kaspian Law & Consulting Oy:ssä on usean vuoden kokemus lapsen tapaamisia koskevien asioiden hoitamisessa, jonka vuoksi voit rohkeasti kääntyä toimistomme puoleen, ja avustamme sinua vanhempien välisestä neuvottelusta alkaen ja päättyen asian mahdolliseen oikeuskäsittelyyn. Voimme selvittää oikeutenne valtion myöntämään oikeusapuun ja haemme myös oikeusavun puolestanne.

Nettisivuiltamme www.kaspian.fi löydät yhteystietomme sekä yhteydenottolomakkeen. Toimistomme palvelee teitä joka arkipäivä kello 9-17 puhelimitse 0447049992 tai sähköpostitse [email protected]

Kaspian Law & Consulting Oy
Aleksanterinkatu 15 B – 00100 Helsinki
www.kaspian.fi

Lue IS-juttu: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008213036.html

Seuraa meitä somessa

Artikkelit

Perimysjärjestys

Yleisestä perimysjärjestyksestä säädetään perintökaaressa (40/1965). Yhteensä perillisryhmiä eli...

lue lisää

Tuomioistuimet

Suomessa yleisiä tuomioistuimia ovat käräjäoikeus, jossa yksityishenkilöt tavallisimmin hoitavat...

lue lisää

Rikosprosessi

Rikoksia on olemassa monenlaisia, kuten huumausainerikos, liikennerikos, seksuaalirikos tai...

lue lisää