Yrityssaneeraus

15.6.2023

Yrityssaneeraus

Kaspian Law & Consulting Oy on erikoistunut yhtiöoikeudellisiin asioihin ja avustaa kaikissa yrityksiin liittyvissä oikeudellisissa kysymyksissä yli vuosikymmenen kokemuksella. 

Yrityssaneeraus yleisesti

Yrityssaneeraus on yksi insolvenssioikeuteen kuuluvista menettelyistä, joilla pyritään elvyttämään yrityksen toimintaa välttääkseen yritystoiminnan loppumista yrityksessä, jolla on vaikeuksia taloudellisten asioiden kanssa. 

Yrityssaneerauksesta säännellään laissa yrityksen saneerauksesta (Yrityssaneerauslaki). 

Lain tavoitteena on luoda oikeudelliset edellytykset elinkelpoisten yritysten saneeraukselle ja tarpeettomien konkurssien välttämiselle. 

Yrityssaneeraukseen hakeutuminen

Kaspian Law & Consulting Oy hoitaa yrityksenne puolesta tuomioistuimiin ja muihin viranomaisiin yhteydenpidon sekä hakemusten laatimisen. 

Taloudellisissa vaikeuksissa olevan velallisen jatkamiskelpoisen yritystoiminnan tervehdyttämiseksi taikka sen edellytysten turvaamiseksi ja velkajärjestelyjen aikaansaamiseksi on mahdollista ryhtyä yrityssaneerauslain mukaiseen varhaiseen tai perusmuotoiseen saneerausmenettelyyn. 

Yrityssaneerausta haetaan tuomioistuimelta ja tuomioistuin vahvistaa saneerausohjelman yritykselle, jota on haettu yrityssaneeraukseen. Ohjelmassa vahvistetaan määräyksiä koskien velallisen toimintaa, varallisuutta ja velkoja.

Saneerausmenettelyn kohteena voi olla yksityinen elinkeinonharjoittaja, avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö, osakeyhtiö, osuuskunta, asunto-osakeyhtiö tai taloudellista toimintaa harjoittava yhdistys tai säätiö.

Yritys velallisena voi hakeutua yrityssaneeraukseen, mutta myös velkoja voi tehdä hakemuksen saneerausmenettelyn aloittamisesta. Jos velallisyritys ei ole maksukyvytön, vaan hakemuksen perusteena on uhkaava maksukyvyttömyys, kuka tahansa velkoja ei kuitenkaan voi saada menettelyä vireille. Edellytyksenä on, että menettelyn aloittaminen on velkojan huomattavan taloudellisen edun vuoksi tarpeen. 

Varhainen saneerausmenettely

Velallinen voi hakeutua varhaiseen saneerausmenettelyyn perusmuotoisen saneerausmenettelyn sijaan, jos se ei ole vielä maksukyvytön. Hakemuksen varhaisen saneerausmenettelyn aloittamisesta voi tehdä vain velallinen. 

Varhainen saneerausmenettely voidaan aloittaa, jos velallista uhkaa maksukyvyttömyys. Edellä aiemmin mainitun mukaisesti maksukyvyttömyys on esteenä varhaiselle saneerausmenettelylle.

Maksukyvyttömyyden lisäksi myös muut erinäiset seikat esimerkiksi yrityksen kirjanpitoon ja saneerauksesta johtuvien kustannusten kattamiseen liittyen voivat estää varhaiseen saneerausmenettelyyn hakeutumisen. Jos edellytykset varhaiseen saneerausmenettelyyn eivät täyty, voi tuomioistuin siirtää velallisen perusmuotoiseen saneerausmenettelyyn.

Perusmuotoinen saneerausmenettely

Hakemuksen perusmuotoisen saneerausmenettelyn aloittamisesta voi tehdä velallinen, velkoja tai useampi velkoja yhdessä taikka todennäköinen velkoja. Alhaisin kynnysedellytys perusmuotoisen saneerausmenettelyn hakemiseen velallista kohtaan ja samalla yleisesti velkojan oikeuteen hakea velallista yrityssaneeraukseen on se, että velallisen maksukyvyttömyys muun seikan kuin osakkuuden vuoksi todennäköisesti tulisi aiheuttamaan saamisoikeuteen perustuvia taloudellisia menetyksiä velkojalle. 

Perusmuotoista saneerausmenettelyä ei voida aloittaa, jos velallinen on maksukyvytön ja on todennäköistä, että maksukyvyttömyyttä ei saneerausohjelman avulla voida poistaa tai sen uusiutumista ei voida torjua muuten kuin lyhytaikaisesti. Estävinä tekijöinä perusmuotoiselle saneerausmenettelylle on esimerkiksi myös kirjanpitoon liittyvät puutteelliset seikat tai se, ettei velallinen kykene todennäköisesti kustantamaan ja maksamaan saneeraukseen hakeutumisen jälkeen syntyviä velkojaan.

Yrityssaneerausohjelman vahvistamisen jälkeen yrityksellä on suojaa tiettyihin asioihin. Esimerkiksi perusmuotoisen saneerausmenettelyn alettua velallinen ei saa maksaa saneerausvelkaa eikä asettaa siitä vakuutta. Saneerausmenettelyä koskevan hakemuksen vireilletulon ja menettelyn alkamisen välisenä aikana tehdyt oikeustoimet voidaan peräyttää ja velallisen tekemä sitoumus, jonka nojalla velkoja tai muu velallisen sopimuskumppani saa irtisanoa tai purkaa sopimuksen taikka muuttaa yksipuolisesti sopimusehtoa sillä perusteella, että yrityssaneerausta on haettu tai yrityssaneerausmenettely on aloitettu, on pätemätön. Menettelyn alkaminen myös keskeyttää viivästyskoron kertymisen saneerausvelalle. Sama koskee muunlaisia maksuviivästyksen seuraamuksia, jotka riippuvat viivästyksen kestosta.

Olkaa yhteydessä Kaspian Law & Consulting Oy:n mikäli harkitsette yrityksenne hakemista yrityssaneeraukseen, velkoja on hakenut yritystänne saneeraukseen tai haluatte oikeudellista neuvontaa yrityksenne järjestelyihin liittyen ja avustamme yritystänne eri järjestely- ja sopimusmahdollisuuksia esittäen yrityksenne toiminnan vakauttamiseksi. 

Kaspian Law & Consulting Oy
Mannerheimintie 12 B, 00100 Helsinki
www.kaspian.fi

 

Seuraa meitä somessa

Artikkelit